Full Swing
animatie_fullswingDe fullswing is de techniek waarbij je de maximale afstand uit de club haalt. Je kunt met iedere club in de tas de fullswing maken, behalve met de putter. De fullswing blijft hetzelfde en de club bepaalt de afstand.

Hoe langer de club, hoe verder je slaat. De bal ligt in het midden en met het langste ijzer éénderde van de linkevoet De grip is weer de overlapping- of interlockinggrip. De stand is zoals bij de chip en pitch. Een wisselende balpositie dus. Dus met de Sand-Wedge ligt de bal midden tussen de voeten, maar naarmate je een langere club neemt, bijvoorbeeld een IJzer 7, komt de balpositie steeds meer naar links te liggen tot je met een ijzer 3 de bal eenderde van de linkervoet hebt liggen. De beweging is een draaibeweging vanuit de schouders en heupen. De draai bepaalt de snelheid; hoe groter de schouder- en heupdraai, hoe verder de bal gaat. In de achterzwaai draai je 90 graden in met je schouders en 45 graden met je heupen. In de doorzwaai draaien de heupen en schouders 90 graden door tot in de eindstand. Ook hier heb je in de achterzwaai net als bij het pitchen polsactie. Op het moment van raken heb je een “release”. Dat betekent dat de handen ontspannen en de hefboom van de club wordt gebruikt voor meer snelheid. Daarnaast geeft de release een meer constante balvlucht. Dus je laat de club door de bal heen lopen of vallen.

Probeer op het moment van raken de club niet te controleren (niet knijpen dus) maar te laten gaan. Ook heb je bij de fullswing een gewichtsverplaatsing van rechts naar links. In de achterzwaai komt je gewicht op de rechtervoet je staan en in de doorzwaai 100% op je linkervoet. Door de gewichtsverplaatsing geef je ruimte aan de heupdraai. Op het moment van raken (release) moet het gewicht wel al weer op links staan. Doe je dit niet dan raak je vaak eerst het gras en dan de bal. Dit moet juist net andersom. Eerst de bal en dan het gras. Een plag slaan is dus niet erg als je het gras maar voorbij de bal raakt.