Score

De score bij golf wordt uitgedrukt in Par. Deze telling houdt het aantal slagen in, het baangemiddelde dat nodig is om de golfbal van de afslag in de hole te krijgen.
De gemiddelde Par voor een 18 holes golfbaan is 72.

Als je op een Par 4 hole er 4 slagen over doet maak je een Par. Doe je er op diezelfde hole 3 slagen over dan maak je een Birdie. 2 onder Par heet Eagle en 3 onder Par is een Albatros. Doe je het slechter dan Par dan heet dat Bogey, 2 slagen slechter is Double Bogey enz. Degene met de beste score op de voorgaande hole krijgt de eer om op de volgende hole als eerste af te slaan.

Wedstrijdvormen

In het golfspel zijn er 2 hoofdspelvormen: Strokeplay en Matchplay.

In Strokeplay worden alle slagen geteld over 18 holes en wie de laagste score heeft wint.
In Matchplay speel je om de hole en wie de meeste holes wint, wint de Wedstrijd.

De wedstrijd kan dus al op hole 10 afgelopen zijn omdat één van de spelers al 10 holes voor staat met nog 8 holes te gaan. Staat het gelijk, oftewel all-square, dan wordt er verlengd tot er een winnaar is. Maar staat een speler bijvoorbeeld 3 holes voor met nog 3 holes te gaan dan is het dormi. De speler kan alleen nog maar gelijk komen met de speler die voor staat.

In Matchplay zijn er ook nog wedstrijdvormen waar je 2 tegen 2 speelt zoals Foursome, Greensome en Fourball Betterbal.
In Strokeplay heb je ook nog variaties. Zo is de meest gebruikte spelvorm Strokeplay-Stableford. Bij deze spelvorm kun je punten verdienen als je een bepaalde score maakt. Deze spelvorm wordt veel gebruikt omdat je de bal op moet nemen als je geen punten meer kan halen. Dus gaat het spel sneller. In Strokeplay moet je namelijk alles uitholen, doe je dit niet dan wordt je in Strokeplay gediskwalificeerd.

golfexamen

Als je een Par in het spel Stableford maakt, krijg je 2 punten.Doe je het beter dan Par dan krijg je voor iedere slag minder een punt extra.Doe je het 1 slag slechter dan Par dan krijg je nog 1 punt. 2 slagen slechter is 0 punten en moet je dus de bal oppakken. Natuurlijk is deze berekening gebaseerd op iemand met Handicap 0.
Heb je bijvoorbeeld Handicap 36 dan moet je eerst je persoonlijke Par per hole uitrekenen.
Met Handicap 36 is dat simpel te berekenen omdat je per hole er 2 slagen meer over mag doen. Je Handicap deel je namelijk altijd door 18 holes. Op een par 4 hole is de persoonlijke Par voor iemand met Handicap 36 dus 6. Als deze speler er dus 6 slagen over doet heeft hij 2 punten. Moeilijker wordt het als je bijvoorbeeld Handicap 27 hebt.
Gedeeld door 18 holes krijgt deze persoon op iedere hole, 1 slag maar dan blijven er nog 9 slagen over. Deze slagen worden verdeeld over de moeilijkste 9 holes.
De moeilijkheidsgraad van de holes wordt op de scorekaart aangegeven met Stroke-Index. Alle holes zijn genummerd van Stroke-Index 1 t/m 18. S.I. 1 is de moeilijkste hole en S.I. 18 is de makkelijkste hole.Dus de 9 extra slagen die de speler krijgt gaan naar S.I. 1 t/m 9. Op deze holes mag de speler er dus 2 slagen meer over doen dan de Par voor de 2 punten, terwijl hij op de makkelijkste 9 holes maar 1 slag krijgt.

Examenvragen oefenen via www.ngfgolfregelexamen.nl.
Hier kan je het nieuwe examen van 30 vragen oefenen wat per 1 april van start is gegaan.

Wilt u theorielessen volgen, waar de basis in praktijk wordt uitgelegd klik dan hier